KARBON YÖNETİMİ


Kurumsal faaliyetlerin, ürünlerin veya hizmetlerin yüksek karbon salımına sebep olması firmaları, süreçlerini tekrar değerlendirip düşük karbonlu yaklaşımlara yöneltmiştir. Kurumsal düzeyde organizasyonun içindeki tüm faaliyetlerden kaynaklanan emisyonları kapsamaktadır. Bu faaliyetler ofislerdeki enerji, su ve çeşitli ham madde kullanımları, endüstriyel prosesler ve bunlara bağlı kaynak tüketimleri, şirket araçlarının kullanımı, iş seyahatleri, satın almalar, üretim/üretilen ürün v.b. şeklinde listelenebilir.

Karbon yönetimi dendiğinde de mevcut durum analizi yani verilerin izlenmesi ve hesaplanmasının ardından işletmelerin iş süreçlerini inceleyip emisyon azaltımı için gerekli önlemleri belirlemesi ve uygulaması gerekmektedir. Önleyip azaltılamayan da denkleştirilebilir.

Küresel iklim değişikliği, günümüzün en acil ve önemli çevre sorunlarından biridir. Bu kapsamda birçok şirket karbon ayak izini azaltmak için karbon ayak izini hesaplamakta ve izlemektedir. Böylece faaliyetlerinin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisini görebilir ve sera gazlarıyla ilişkili riskleri yönetmek ve azaltmak için olasılıkları belirleyebilirler. Bu paylaşarak, erken ve gönüllü girişimleriyle prestijlerini artırabilirler. Sonuç olarak, rekabetçi bir iş ortamında uzun vadeli başarı sağlayabilir.

Karbon-nötr olmak isteyen kurumlar organizasyonlarının faaliyetleri çerçevesinde oluşturdukları/atmosfere salınımı gerçekleştirdikleri kurumsal karbon ayak izlerini hesaplayarak bu emisyonlarını önce azaltmaya çalışıp, azaltamadığını dengelemek/nötrlemek için emisyon azaltımı sağlayan projeler düşünebilir.