TEP(Ton Eşdeğer Petrol): Çeşitli enerji kaynaklarının miktarlarını tanımlamak için ve farklı birimleri karşılaştırmaya yarayan bir birimdir. (1 TEP; 1 ton petrolün yakılması ile elde edilecek enerjiye eşittir.) Farklı birimlerdeki enerji tüketimlerinizi TEP (Ton Eşdeğer Petrol) hesaplanmaktadır. (TEP DÖNÜŞÜM (https://www.szutest.com.tr/enerji/)
Enerji Yöneticisi
Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca;
Kamu Binaları: 10.000 m2 üzeri kapalı inşaat alanı veya 250 TEP üzeri yıllık enerji tüketimi olan kamu binaları Enerji Yöneticisi bulundurmak / hizmeti almak ve 10 yılda bir Detaylı Enerji Etüdü yaptırmak yükümlülüğündedir.
Ticari Hizmet Binaları: 20.000 m2 üzeri kapalı inşaat alanı veya 500 TEP üzeri yıllık enerji tüketimi olan ticari ve hizmet binaları Enerji Yöneticisi bulundurmak / hizmeti almak ve 4 yılda bir Detaylı Enerji Etüdü yaptırmak yükümlülüğündedir.
Endüstriyel İşletmeler: 1.000 TEP üzeri yıllık enerji tüketimi olan işletmeler Enerji Yöneticisi bulundurmak yükümlülüğündedir. Ayrıca 5.000 TEP üzeri yıllık enerji tüketimi olan işletmeler 4 yılda bir Detaylı Enerji Etüdü yaptırmak yükümlülüğündedir.
Enerji etütlerin yapılması ile:
• İşletmelerde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik imkânların ortaya konması,
• Atık enerjinin geri kazanımı potansiyelinin değerlendirilmesi ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim potansiyelinin ortaya konması,
• Enerji maliyetlerinin işletmeler üzerindeki yükünün azaltılması hedeflenmektedir.
• Verimlilik sağlayacak imkanların ortaya konması için tasarruf potansiyelinin belirlenmesi amacı ile işletmelerde incelemeler ve ölçümler yolu ile toplanan bilgilerden yola çıkılarak hesaplamalar yapılır ve verimlilik artışı sağlayacak önlemlere/yatırımlara ilişkin hususlar teknik ve mali boyutları ile değerlendirilerek raporlanır.
Enerji etütleri, enerji tasarrufu, enerji maliyetlerini düşürme ve daha yüksek performansa yol açacak operasyonel ve ekipman iyileştirmelerini ortaya çıkarmak için oldukça güçlü araçlardır.
5627 sayı ve 18/4/2007 tarihinde yürürlüğe giren “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 28097 sayılı, 27/10/2011 tarihli “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında Endüstriyel İşletmelerde Verimlilik Artırıcı Projelerin(VAP) uygulanmasına yönelik yapılan destekler yer almaktadır.
Endüstriyel İşletmelerde; enerji etüt çalışması ile belirlenen önlemlerin uygulanması ve enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için hazırlanan Projeler Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak ifade edilmektedir.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir