MUAYENE HİZMETLERİ


Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolleri

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında basınçlı kapların muayene kriterleri, metotları, periyotları ve muayeneyi yapacak kişilerin yetkileri tariflenmektedir.

Bağımsız, tarafsız aynı zamanda eğitimli, tecrübeli ve alanında uzman muayene personellerimiz ekipmanınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırmaktadır.
İlgili yönetmelikte ve standartlarda periyodik kontrollere ilişkin metotlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Periyodik kontrol periyodunun belirlenmesine ilişkin olarak işletmenizin iş ekipmanlarının kullanım sıklığı, işletme kapasiteleri, bakım periyotları vb. etkiler de göz ününe alınarak hazırlanmış risk analizleri önem arz etmektedir.


Kaldırma ve İletme Araçlarının Periyodik Kontrolleri

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında kaldırma ve iletme makinalarının muayene kriterleri, metotları, periyotları ve muayeneyi yapacak kişilerin yetkileri tariflenmektedir.

Bağımsız, tarafsız aynı zamanda eğitimli, tecrübeli ve alanında uzman muayene personellerimiz ekipmanınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırmaktadır.

İlgili yönetmelikte ve standartlarda periyodik kontrollere ilişkin metotlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Periyodik kontrol periyodunun belirlenmesine ilişkin olarak işletmenizin iş ekipmanlarının kullanım sıklığı, işletme kapasiteleri, bakım periyotları vb. etkiler de göz ününe alınarak hazırlanmış risk analizleri önem arz etmektedir.


İş Makinalarının Periyodik Kontrolleri

Amaç

İş makinalarının güvenli çalışmalarını, kullanan operatörlerin sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak amacıyla periyodik kontrollerini yapmak, alınması gereken önlemleri belirlemek ve raporlandırmaktır.

Mevzuat Bilgisi

İş makinaları ile ilgili Türkiye’de yayımlanan mevzuatlar Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğidir. Bu mevzuatlar genel olarak iş makinalarının tescilleri ve muayeneleri hakkında bilgi içermektedir.

Tescil ile ilgili mevzuat maddeleri;

KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU

Belge ve plaka vermeye yetkili kuruluşlar:

Madde 22 – (Değişik: 18/1/1985 – KHK 245/8 md.; Aynen kabul: 28/3/1985 – 3176/8 md.)

Yönetmelikte gösterilen esaslara göre:

a) Askeri maksatlarla kullanılan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bütün araçlar ile çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla yurdumuzda bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri Türk Silahlı Kuvvetlerince,

b) Raylı sistemle çalışan araçların tescilleri, kullanıldığı yerlere göre ait olduğu kuruluşlarca,

c) İş makinesi türünden araçların tescilleri;

1. Kamu kuruluşlarına ait olanlar ilgili kuruluşlarınca,

2. (Değişik: 17/10/1996 – 4199/10 md.) Özel veya tüzelkişilere ait olanlardan; tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odalarınca, tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılanların tescilleri, üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca,

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

İş Makinelerinin Tescil ve Trafik Belgeleri İle Tescil Plakaları

Madde 34- İş makinelerinin tescil işlemleri aşağıdaki esaslara göre yapılır.

b) Özel veya tüzel kişilere ait olan iş makineleri işletme amacıyla veya yerine göre bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen kuruluşlarca tescilleri araç sahibinin bir dilekçe ile ilgili kuruluşa müracaatı üzerine (Ek:6)’da gösterilen tescil defterine işlenmek suretiyle yapılır ve (Ek:7)’de gösterilen Maliye Bakanlığınca bastırılan tescil belgesi tanzim edilerek verilir.

Araç sahipleri dilekçelerine varsa iş makinesinin hususiyetlerini gösteren teknik belgeyi, yoksa araca ait teknik bilgileri ihtiva eden bir belgeyi sahiplik belgesi ile birlikte ibraz etmek zorundadırlar.

Bu iş makinesinin karayollarında sürülmesi, tescil belgesine ekli trafiğe çıkış izin belgesinin tescili yapan kuruluşça tasdik edilerek makine sahibine verilmesi ile mümkündür.

Trafiğe çıkış izni verilirken makinenin zorunlu mali mesuliyet sigorta akdinin yapılmış olması ve Karayolları Genel Müdürlüğünden özel izin alınması mecburidir.

Muayene ile ilgili mevzuat maddeleri;

KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU

Muayeneye yetkili kuruluşlar:

Madde 35 – (Değişik: 16/7/2004 – 5228/45 md.)

Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan veya iş makinesi türünden araçların muayeneleri yönetmelikte belirlenen esaslara göre tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

Muayeneye Yetkili Kuruluşlar

MADDE 68 –(Değişik: RG-18/05/2007-26526)

Araçların muayeneleri, Ulaştırma Bakanlığına ait muayene istasyonlarında veya bu Bakanlık tarafından usulüne uygun olarak yetki verilen gerçek veya tüzel kişilere ait muayene istasyonlarında yapılır.

Muayene istasyonlarınca;

c) Traktör (römorklu-römorksuz), motosiklet, motorlu bisikletler için, gruplarına göre Kanunda belirtilen muayene ücreti (katma değer vergisi hariç) alınır. Bu maddede sayılanlar dışındaki araçların hangi gruba gireceği yine Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.

Raylı sistemle çalışan veya iş makinesi türünden araçların muayeneleri araçların tescilini yapan kuruluşlarca; askeri araçların muayeneleri ise yetkili kuruluş veya birimlerce ilgili özel mevzuatlarına göre yapılır.

Muayene süreleri ise Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelikte 1 yıl olarak belirtilmiştir. İş makinalarının muayenesiyle periyodik kontrolleri karıştırılmamalıdır. Yapacak olduğumuz kontroller işçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında yapılacak kontrollerdir. Fenni Muayene ise araç muayenesi kapsamındadır.

Muayene süresi ile ilgili mevzuat maddesi;

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ AÇILMASI, İŞLETİLMESİ VE ARAÇ MUAYENESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YEDİNCİ BÖLÜM

Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler

Muayene Süresi

Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;

e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik muayeneye tabi tutulur.

Askeri araçlarla, iş makinesi türünden araçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.

İş makinaları Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) kapsamında değerlendirilmektedir. Makina Emniyeti Yönetmeliğinde İş Makinalarının teknik olarak sahip olması gereken teknik özellikler, CE işaretlemesi ve piyasaya arz edilmeleri ile ilgili bilgileri kapsamaktadır. Bu konuyla ilgili yayınlanmış standartlar Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında yayımlanmıştır.

İş makinalarının Türkiye’de yayınlanan mevzuatlarında periyodik kontrollerinin yapılması konusunda herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu nedenle periyodik kontrollerinin kim tarafından yapılacağı ve periyodik kontrol süreleri konusunda yasal bir dayanak bulunmamaktadır. İş makinaları kaldırma iletme makinaları ve basınçlı kaplar gibi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü kapsamında değerlendirilmemektedir.

İş makinaları konusunda Türkiye’de yayımlanan standartlar TS EN 474 serisidir. Bu standartların yanı sıra iş makinalarının parçaları ve ekipmanlarına ait çok sayıda Standart da bulunmaktadır. Bu standartlar aşağıda sıralanmıştır;

TS EN 474 – 1 İnşaat ve kazı makinaları : Güvenlik – Bölüm 1: Genel özellikler

TS EN 474 – 2 İnşaat ve kazı makinaları : Çekici dozerler

TS EN 474 – 3 İnşaat ve kazı makinaları : Yükleyiciler

TS EN 474 – 4 İnşaat ve kazı makinaları : Kazıcı Yükleyiciler

TS EN 474 – 5 İnşaat ve kazı makinaları : Hidrolik Kazıcılar (Ekskavatörler)

TS EN 474 – 6 İnşaat ve kazı makinaları : Damperli Kamyonlar

TS EN 474 – 7 İnşaat ve kazı makinaları : Skreyperler

TS EN 474 – 8 İnşaat ve kazı makinaları : Greyderler

TS EN 474 – 9 İnşaat ve kazı makinaları : Boru Döşeyiciler

TS EN 474 – 10 İnşaat ve kazı makinaları : Trençerler

TS EN 474 – 11 İnşaat ve kazı makinaları : Toprak ve Çöp Sıkıştırıcılar

TS EN 474 – 12 İnşaat ve kazı makinaları : Halatlı kazıcılar

TS 1230-1İnşaat ve Kazı Makinaları-Bıçakların Kesici Uçları (Greyder, Dozer, Skreyper İçin)

TS EN ISO 2860 İnşaat ve Kazı Makinaları En Küçük Giriş Ağzı Boyutları

TS EN ISO 2867:2011 İnşaat ve Kazı Makinaları-Erişme Sistemleri

TS 2963 Civatalar ve Somunlar-İnşaat ve Kazı Makinaları Bıçakları İçin

TS EN ISO 3411 İnşaat ve Kazı Makinaları-Operatörlerin Fiziki Ölçüleri ve Operatör Bölmesinin En Küçük Ölçüleri

TS EN ISO 3450:2011 İnşaat ve Kazı Makinaları-Lastik Tekerlekli Makinaların Fren Sistemleri -Sistemler ve Çalışma Özellikleri ve Deney Esasları

TS EN ISO 3457 İnşaat ve kazı makinaları – Koruyucular – Tarifler ve kurallar

TS 3805 ISO 6484 İnşaat ve Kazı Makinları-Elevatörlü Skreyperler-Hacimsel Kapasiteler

TS ISO 4510-2 İnşaat ve Kazı Makinaları-Servis El Aletleri Bölüm 2:Mekanik Çektirmeler ve İticiler

TS 4803-1 ISO 6746-1 İnşaat ve Kazı Makinaları-Boyutlar ve Sembollerin Tarifleri-Bölüm 1:Ana Makine

TS 4803-2 ISO 6746-2İnşaat ve Kazı Makinları-Boyutlar ve Sembollerin Tarifleri-Bölüm 2:Teçhizat

TS ISO 5006-1 İnşaat ve Kazı Makineleri-Operatörün Görüş Alanı-Bölüm 1:Deney Metodu vb. standartlar.

TS EN 791+A1 Sondaj makinaları – Güvenlik

Kontrol formlarında bulunan kriterler genel olarak TS EN 474-1 Genel Özellikler standardından yararlanılarak hazırlanmıştır. Ekipmanlarıyla ilgili çeşitli standartlardan da ayrıca yararlanılmıştır.

3. İş Makinalarının Tanımları ve Sınıflarının Belirlenmesi

İş Makinasının Tanımı: Toprak, kaya veya benzeri malzemeyi öncelikle kazma, yükleme, taşıma, yayma, sıkıştırma veya kanal kazma işini yapmak amacıyla tasarımlanan, donanıma ve/veya ilave donanıma (çalışma takımı) sahip olarak tekerlekler, paletler veya ayaklar üzerinde kendinden tahrikli veya çekilebilen makina.

İş makinaları, genelde oturan bir operatörün yanı sıra uzaktan kumanda ile veya yürüyen operatörle de çalıştırılabilirler.


Elektriksel Ölçüm ve Kontroller

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında elektrik tesisatlarının muayene ve ölçüm kriterleri, metotları, periyotları ve muayeneyi yapacak kişilerin yetkileri tariflenmektedir.

Bağımsız, tarafsız aynı zamanda eğitimli, tecrübeli ve alanında uzman muayene personellerimiz ekipmanınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırmaktadır.

İlgili yönetmeliklerde ve standartlarda periyodik kontrollere ilişkin metotlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Periyodik kontrol periyodunun belirlenmesine ilişkin olarak işletmenizin iş ekipmanlarının kullanım sıklığı, işletme kapasiteleri, bakım periyotları vb. etkiler de göz ününe alınarak hazırlanmış risk analizleri önem arz etmektedir.

Tesislerinizde faaliyet ve üretiminizin sürekliliğini sağlamak, yangın risklerini ve elektriksel iş kazalarını en aza indirmek için yasal zorunluluk olan kontrol ve ölçümlerinizi düzenli olarak yaptırmanız önem arz etmektedir.

Topraklama Tesisi Ölçümü

Tesisinizde bulunan trafo, panolar, makina gövde, jeneratör, kompresör vb. ekipmanlarınızın topraklama tesisatının durumunu tespit etmek için gerçekleştirilen ölçümlerdir.

Elektrik Tesisatı Kontrol ve Ölçümü

Tesisinizdeki elektrik tesisatınızın durumunu tespit etmek için gerçekleştirilen ölçüm ve kontrollerdir.

Paratoner Kontrol ve Ölçümü (Yıldırımdan Korunma Sistemi)

Tesisinizde bulunan yıldırımdan korunma tesisatınızın durumunu tespit etmek için gerçekleştirilen ölçüm ve kontrollerdir.


Yangın Tesisat Kontrolleri

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında yangın söndürme tesisatlarının muayene kriterleri, metotları, periyotları ve muayeneyi yapacak kişilerin yetkileri tariflenmektedir.

Bu doğrultuda; adı geçen yönetmelik EKIII-2.3Tesisatlar Bölümünde:

-Yangın söndürme tesisatlarında “Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılır” ibaresi bulunmaktadır. Bu nedenle yangın tesisatlarının periyodik kontrollerinde, yangın tesisatı projesinin hazır bulunması yapılan kontroller ve ölçümlerin değerlendirilmesinde ve karşılaştırılmasında büyük önem arz etmektedir.

Bağımsız, tarafsız aynı zamanda eğitimli, tecrübeli ve alanında uzman muayene personellerimiz ekipmanınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırmaktadır.

İlgili yönetmeliklerde ve standartlarda periyodik kontrollere ilişkin metotlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Periyodik kontrol periyodunun belirlenmesine ilişkin olarak işletmenizin iş ekipmanlarının kullanım sıklığı, işletme kapasiteleri, bakım periyotları vb. etkiler de göz ününe alınarak hazırlanmış risk analizleri önem arz etmektedir.

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” in 100. Maddesi de yangın tesisatı ile ilgili periyodik kontrol hususlarını tanımlamış ve tesisatların bina sorumlusu tarafından kontrole tabii tutulması gerektiğini belirtmiştir.


Tahribatsız muayene (NDT)

Kaynaklı, döküm ve dövme malzemelerin tahribatsız muayene metotları ile test edilerek malzeme kusurlarının belirlenmesi işlemidir. Muayene metotları, Tahribatsız Muayene Personelinin Vasıflandırılması ve Belgelendirilmesi aşağıdaki ilgili standartlarda belirtilmektedir. Bu standartlara göre muayene personelleri vasıflandırılmakta ve kontroller yapılmaktadır.

Tahribatsız muayene alanı; metotları belirlenmiş, tespit edilebilecek kusurların ve yetkili personelin tanımlı olduğu ve daha çok iş ekipmanının imalat sürecindeki uygunluğu ile sonrasında çalışma koşullarına bağlı olarak yorulma nedenli malzeme, kaynak kusurların önceden tespitine yöneliktir.


Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolleri

Kapalı bir ortamda hava sıcaklığı, nem oranı ile temiz hava oranını dengeli ve uygun seviyelerde tutmaktır. İnsan sağlığı için uygun nem oranı %30 ile %60, sıcaklık ise 20-27˚C arasında olmalıdır. Gerekli hava debisi ise kapalı alanda yapılan iş ve ortama göre farklılık göstermektedir.

Özellikle toz ve kaynak dumanı gibi ortam havasını kirleticilerin bulunduğu ya da yemekhaneler gibi havalandırma ihtiyacının öne çıktığı yerlerde, ortam havası kirleticilerinden kaynaklanan ortam kirliliğini azaltmaya yönelik ölçümlerin yapılmasında fayda vardır. Her yıl ölçümler ile periyodik olarak sistemin izlenmesi sağlanır.

25.04.2013 tarih 28628 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin EK III “Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar” Bölümü 2. maddesi Periyodik kontrole tabi iş ekipmanları ile ilgili hususlar hakkında düzenlemeleri tarif etmektedir. Bu doğrultuda; adı geçen yönetmelik EKIII-2.3Tesisatlar Bölümünde:

Havalandırma tesisatlarında “Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılır” ibaresi bulunmaktadır. Bu nedenle havalandırma tesisatlarının periyodik kontrollerinde, havalandırma tesisatı projesinin hazır bulunması yapılan kontroller ve ölçümlerin değerlendirilmesinde ve karşılaştırılmasında büyük önem arz etmektedir.


Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Bant

Ülkemizde son yıllarda yürüyen merdiven ve bant kullanımı ciddi oranda artmış ve AVM’lerden kent içi ulaşım merkezlerine kadar birçok alanda kullanılır olmuştur. Yürüyen merdiven ve bantlar birçok riski üzerinde barındıran ve periyodik olarak kontrol edilmesi gereken ekipmanlardır. İlgili standartlarda bu riskler aşağıdaki gibi tanımlamıştır. Bu riskler periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Periyodik Kontrolleri “TS EN 115—1 Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Bantlar İçin Güvenlik” standardına göre yapılmakta ve bu standartta belirtilen önemli tehlikeler kontrol edilmektedir.

• Mekanik Tehlikeler
• Elektriksel Tehlikeler
• Radyasyon Tehlikeleri
• Yangın Tehlikeleri
• Makina Tasarımında Ergonomik Esasların İhmal Edilmesi ile Ortaya Çıkan Tehlikeler
• Makina Tasarımında Ergonomik Esasların İhmal Edilmesi ile Ortaya Çıkan Tehlikeler
• Kumanda Devresinin Arıza Yapması ile Ortaya Çıkan Tehlikeler
• Çalıştırma Esnasında Parçalanma ile Ortaya Çıkan Tehlikeler
• Kayma, Takılma ve Düşme Tehlikeleri

Ülkemizde 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-III Madde 2.2.3’e göre yürüyen merdiven ve yürüyen bantların periyodik olarak kontrol edilmesi gereği belirtilmiştir.

Yönetmelikte asgari olarak yılda bir kez periyodik muayene yapılması gereği belirtilen yürüyen merdiven ve bantların kontrolleri güvenli olarak kullanılabilmesi açısından önem arz etmektedir.


Temiz Oda Ölçümleri ve BiyoGüvenlik Kabinleri

Temiz Oda

Hava kaynaklı partiküllerin kontrol altında tutulduğu, partikül girişini, partikül çoğalmasını ve partikül barınmasını en aza indirecek şekilde inşa edilen ve kullanılan, ayrıca sıcaklık, nem, basınç, vb. diğer parametrelerinde altında tutulduğu özel odalardır.

• İlaç Üretim Tesisleri
• Laboratuvarlar
• Medikal Malzeme / Tıbbi Cihaz üreticileri
• Kozmetik Üretim Tesisleri
• Gıda Üretim Tesisleri
• Mikro Elektronik Parça Üretim Alanları

Temiz oda sistemleri, İnsan Sağlığı Etkinlikleri, Sağlık Sanayi, Biyomedikal Sanayi, İlaç sanayi, Veterinerlik, Gıda sanayi, Kimya sanayi, Yarı iletken sanayi, İletken sanayi, Elektronik Sanayi, Optik Üretim Sanayi, Havacılık ve Savunma Sanayi, Biyoteknoloji vb. birçok alanda öncelikli gereksinimleri arasındadır.

Validasyon

“Doğrulama” anlamı taşır ve kurulacak sistemin kullanıcı isteklerini yerine getirebilmesi için tasarım aşamasından nihai sonuca ulaşana kadar tüm aşamaların (tasarım, kurulum, devreye alma, fonksiyonel özellikler, çalıştırma, performans, bakım, işletme, personel eğitimi, v.b.) doğrulanmasını içerir.

HİZMET KAPSAMINDA YAPILAN TESTLER

Hava Debisi, Hava Hızı ve Hava Değişim Sayılarının Hesaplanması

Bu testlerin amacı Temiz odalarda ve temiz alanlarda hava akış hızlarını ve aynılıklarını, sağlanan hava debilerini tespit etmektir. Bu test ile tek yönlü hava akışı olmayan Temiz odalarda sağlanan havanın debisi ve tek yönlü hava akışı olan Temiz odalarda ise hava hızının dağılımı hesaplanır. Genellikle hava hızı veya havanın debisi ölçülerek bu ölçümlerin sonuçları ortalama hız, ortalama hava debisi veya toplam hava değişimi biçiminde kayıt altına alınır. Toplam hava debisi tek yönlü hava akışı olmayan Temiz odalarda hava değişim sayısını (saatteki hava değişimini) hesaplamak için kullanılır. Hava hızı tek yönlü hava akışına sahip olan Temiz odalarda ölçülerek hesaplanmaktadır. Hava Debisi, Hava Hızı ve Aynılığının Ölçülmesi testi ISO 14644-3:2005, EU Guide lines to GMP:2015’e uygun olarak yapılmaktadır.

HEPA Filtre Sızdırmazlık Testi (DOP Testi)

HEPA filtre sızdırmazlık testi kurulan sistemin temizlik başarısını etkileyen by-pass kaçaklarını, filtrelerin arıza durumunu (filtre yüzeyinde ve çerçeve bağlantılarında oluşabilecek küçük delikler ve diğer hasarları), filtre kaçaklarını (filtre çerçevesinden ve sızdırmazlık elemanlarından oluşan by-pass kaçakları ile filtre yüzeyinden oluşan diğer kaçakları) tespit eder. Bu testler monte edilen filtrenin verimliliğini denetlemezler. Filtrelerin hava geliş yönüne havada yüzen parçacıklar (aerosol) verilmesinin ardından filtrenin hava çıkışından, filtrenin bağlantı çerçevesinden veya filtreden sonra kanal devam ediyor ise bu kanalın içerisinden örneklemeler alınarak yapılan testlerdir. HEPA filtre sızdırmazlık testi Temiz odalarda ve temiz alanlarda tüm cihazların bağlantılarının tamamlanmasının ardından (as-built) ve tüm ekipmanların ve eşyaların tamamlanmasının ardından insansız işletme sırasında (at-rest), hali hazırda çalışan ve test zamanı gelmiş olan mevcut sistemlerde veya son kademe filtreler değiştirildiği zaman uygulanacaktır. Hepa Filtre Donanımı (DOP) Sızdırmazlık Testi ISO 14644-3:2005, EU Guidelines to GMP:2015’e uygun olarak yapılmaktadır.

Basınç Farkının Ölçülmesi

Bu testin amacı kurulan tüm sistemin Temiz odalar ile çevresini saran diğer alanlar arasındaki basınç farkını sürdürebilme başarısını belirlemektir. Hava Basıncı Farkının Ölçülmesi Testi ancak Temiz oda odalarda kurulan sistemin Hava Akış Hızı, Hava Akış Debisi, Hava Akış Aynılığı (Düzgünlüğü) ve diğer uygulanabilir testleri sağlamasının ardından uygulanabilir. Bu test tüm cihazların bağlantılarının tamamlanmasının ardından (as-built), tüm ekipmanların ve eşyaların tamamlanmasının ardından insansız işletme sırasında (at-rest) ve insanlı işletme sırasında (in operational) aşamalarında uygulanabilir. Basınc Farkının Ölçülmesi Testi ISO 14644-3:2005 and IEST-RP-CC006.3:2004, EU Guidelines to GMP:2015 ölçünlerine ve talimatlarına uygun olarak yapılmaktadır.

Sıcaklık ve Nem Ölçümü

Sıcaklık Ölçümü

Sıcaklık Ölçümünün amacı Temiz odalar ve temiz alanlar için kurulan iklimlendirme sistemlerinin belirli bir alan için gerekli süre boyunca hava sıcaklığı seviyesini sürdürebilme başarısını belgelendirmek ve doğrulamaktır. Sıcaklık Ölçümü Testi ISO 14644-3:2005 and IEST-RP-CC006.3:2004, EU Guidelines to GMP:2015 ölçünlerine ve talimatlarına uygun olarak yapılmaktadır.

Nem Ölçümü

Nem Oranı Ölçümünün amacı Temiz odalar ve temiz alanlar için kurulan iklimlendirme sistemlerinin belirli bir alan için gerekli süre boyunca havanın nem seviyesini (bağıl nem veya çiğ noktası diye anılır) sürdürebilme başarısını belgelendirmek ve doğrulamaktır. Nem Oranı Ölçümü Testi ISO 14644-3:2005 and IEST-RP-CC006.3:2004, EU Guidelines to GMP:2015 ölçünlerine ve talimatlarına uygun olarak yapılmaktadır.

Partikül Ölçümü / Sayımı

Partikül Ölçümü Temiz odalar ve temiz alanlarda hava temizlik sınıfını belirlemek için uygulanır. Partikül Ölçümü test yöntemi Temiz oda’lar ve temiz alanlarda 0,1 μm ile 5 μm boyut aralığında sahip olan partikül ölçümü (parçacık derişiminim ölçülmesi) ve elde edilen partikül sayısına göre bu alanların sınıflandırılmasını sağlar. Partikül Sayımı Testi ve Temiz Odanın Sınıflandırılması tüm cihazların bağlantılarının tamamlanmasının ardından (as-built), tüm ekipmanların ve eşyaların tamamlanmasının ardından insansız işletme sırasında (at-rest) ve insanlı işletme sırasında (in operational) aşamalarında uygulanabilir. Yapılacak partikül sayımı testleri ilgili Temiz oda ve temiz alanların ISO14644-1:2015’e göre temizlik sınıflandırmasını belgelemek ve doğrulamak için ISO 14644-2:2015’de belirtilen gerekli sürelere (periyotlara) uygun olarak yapılır.