SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK


Sürdürülebilirlik Raporlaması: GRI

GRI (Global Reporting Initiative), şirketlere ve kuruluşlara iklim değişikliği, insan hakları ve yolsuzlukla mücadele gibi sürdürülebilirlik konularında rehberlik eden bağımsız bir uluslararası kuruluştur. Firmaların ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirildiği ve sürdürülebilirliklerinin ölçülebildiği sürdürülebilirlik raporları GRI tarafından onaylanmakta ve dünya çapında yayınlanmaktır.

GRI Sürdürülebilirlik raporlaması, üçüncü tarafların bir şirketin operasyonlarının ve tedarik zincirinin çevresel etkilerini değerlendirmesini sağlamayı amaçlamaktadır. “GRI Indicator Protocol Set” içerisinde çevreyle ilgili standartlaştırılmış raporlama esasları yer almaktadır. Performans göstergeleri, enerji, biyolojik çeşitlilik ve emisyon kriterlerini içerir.

GRI Sürdürülebilirlik raporunun amacı, bir şirketin sürdürülebilirlik performansını üçüncü taraf paydaşlara daha kapsamlı kavramlarla sunmaktır. Sürdürülebilirlik, endüstride veya küresel düzeyde ekonomik, çevresel ve sosyal kaynak kısıtlamaları içinde değerlendirilir.


Karbon Yönetimi

Kurumsal faaliyetlerin, ürünlerin veya hizmetlerin yüksek karbon salımına sebep olması firmaları, süreçlerini tekrar değerlendirip düşük karbonlu yaklaşımlara yöneltmiştir. Kurumsal düzeyde organizasyonun içindeki tüm faaliyetlerden kaynaklanan emisyonları kapsamaktadır. Bu faaliyetler ofislerdeki enerji, su ve çeşitli ham madde kullanımları, endüstriyel prosesler ve bunlara bağlı kaynak tüketimleri, şirket araçlarının kullanımı, iş seyahatleri, satın almalar, üretim/üretilen ürün v.b. şeklinde listelenebilir.

Karbon yönetimi dendiğinde de mevcut durum analizi yani verilerin izlenmesi ve hesaplanmasının ardından işletmelerin iş süreçlerini inceleyip emisyon azaltımı için gerekli önlemleri belirlemesi ve uygulaması gerekmektedir. Önleyip azaltılamayan da denkleştirilebilir.

Küresel iklim değişikliği, günümüzün en acil ve önemli çevre sorunlarından biridir. Bu kapsamda birçok şirket karbon ayak izini azaltmak için karbon ayak izini hesaplamakta ve izlemektedir. Böylece faaliyetlerinin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisini görebilir ve sera gazlarıyla ilişkili riskleri yönetmek ve azaltmak için olasılıkları belirleyebilirler. Bu paylaşarak, erken ve gönüllü girişimleriyle prestijlerini artırabilirler. Sonuç olarak, rekabetçi bir iş ortamında uzun vadeli başarı sağlayabilir.

Karbon-nötr olmak isteyen kurumlar organizasyonlarının faaliyetleri çerçevesinde oluşturdukları/atmosfere salınımı gerçekleştirdikleri kurumsal karbon ayak izlerini hesaplayarak bu emisyonlarını önce azaltmaya çalışıp, azaltamadığını dengelemek/nötrlemek için emisyon azaltımı sağlayan projeler düşünebilir.


EPD – Çevresel Ürün Beyanları

EPD, ISO 14025 standardında tanımlandığı gibi, bir ürün veya hizmetin çeşitli çevresel parametrelere göre kullanım ömrü boyunca performansının bir ifadesidir. Kantitatif değerlendirme EPD, parametreler temelinde önceden tanımlanmış kategorilere göre ürünlerin çevresel  performansını belgeler ve beyan eder. (ham madde, enerji tüketimi vb.)

ISO 14025 serisi standartlar çerçevesinde belirtilmiştir. Önceden tanımlanmış çevresel performans seviyeleri mevcut olmadığı için çevre bilgisi yapılmamaktadır. Bunun yerine, sertifikalı üçüncü taraf kuruluşlar tarafından kaydedilen iyi yapılandırılmış nicel verilere dayanmaktadır.

EPD dokümantasyonunun hazırlanması sırasında ürünle ilgili çevresel verilerin toplanması gerekmektedir. EPD ayrıca genel ürün bilgilerini ve şirket bilgilerini de içerir. Yaşam döngüsü analizi temelinde hazırlanan EPD belgesi, ilgili tüm şirket ve kuruluşlar tarafından kullanılan dünya çapında değerli bir belgedir.


LCA – Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi 

Life Cycle Assessment (LCA), bir üretim sisteminin yaşam döngüsü boyunca girdileri, çıktıları ve potansiyel çevresel etkileri hakkında yapılan derleme ve değerlendirmedir. LCA, bir ürünün veya servisin çevre performansını ISO 14040 serisi çerçevesinde belirtilmiş parametreler bazında önceden belirlenmiş kategorilere göre nicel olarak değerlendiren çalışmadır. LCA çalışması kapsamında, ürün veya servis ham madde eldesi; enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu gibi kategoriler ışığında değerlendirilir. LCA  çalışması, bir ürünün ya da hizmetin potansiyel etkilerinin, ham maddenin çıkarılışı, taşıma, üretim, kullanım ve atık oluşturma süreçlerini de içine alarak kapsamlı bir şekilde incelenmesidir.


Ürün Karbon Ayak İzi

Bir ürün veya hizmetin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkisinin değerlendirilmesidir ve “beşikten mezara” yolculuğun tüm aşamalarını kapsar. Bu analizin amacı, bir ürün veya hizmetin çevresel performansını karşılaştırmak ve en az kaynak tüketen ürün veya hizmeti seçebilmektir. Üretimlerinde ve kullanımlarında enerji yoğun proseslerin ve hammaddelerin belirlenmesine ve etkilerinin hesaplanmasına yardımcı olur.

Küreselleşme ile birlikte ürünler büyümüş ve çeşitlenmiş, üretim ve pazarların coğrafi sınırlarının genişlemesiyle birlikte süreçler nitelik ve nicelik olarak artmaktadır. Bir anlamda ekonomik kalkınma küreselleşmenin bir sonucu olarak görülürken, diğer yandan iklim değişikliğine neden olan olumsuz etkiler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadelede tedarik zincirlerinin önemi giderek artıyor.

Ayrıntılı üretim adımları, sınırlı kaynakların en verimli şekilde kullanılmasına ve gerektiğinde kaynaklarla değiştirilmesine izin vererek çevre dostu üretim süreçlerinin geliştirilmesine fayda sağlayacaktır.

Ürününüzün Karbon ayak izini ISO 14025 serisi, PAS 2050 veya GHG Protokolü gibi uluslararası standartlara uygun hesaplayabilir, karbon salımı en yoğun süreçleri belirleyebilir ve azaltma yönünde uygun adımları atabilirsiniz.