ÜRÜN KARBON AYAK İZİ


Ürün Karbon Ayak İzi

Bir ürün veya hizmetin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkisinin değerlendirilmesidir ve “beşikten mezara” yolculuğun tüm aşamalarını kapsar. Bu analizin amacı, bir ürün veya hizmetin çevresel performansını karşılaştırmak ve en az kaynak tüketen ürün veya hizmeti seçebilmektir. Üretimlerinde ve kullanımlarında enerji yoğun proseslerin ve hammaddelerin belirlenmesine ve etkilerinin hesaplanmasına yardımcı olur.

Küreselleşme ile birlikte ürünler büyümüş ve çeşitlenmiş, üretim ve pazarların coğrafi sınırlarının genişlemesiyle birlikte süreçler nitelik ve nicelik olarak artmaktadır. Bir anlamda ekonomik kalkınma küreselleşmenin bir sonucu olarak görülürken, diğer yandan iklim değişikliğine neden olan olumsuz etkiler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadelede tedarik zincirlerinin önemi giderek artıyor.

Ayrıntılı üretim adımları, sınırlı kaynakların en verimli şekilde kullanılmasına ve gerektiğinde kaynaklarla değiştirilmesine izin vererek çevre dostu üretim süreçlerinin geliştirilmesine fayda sağlayacaktır.

Ürününüzün Karbon ayak izini ISO 14025 serisi, PAS 2050 veya GHG Protokolü gibi uluslararası standartlara uygun hesaplayabilir, karbon salımı en yoğun süreçleri belirleyebilir ve azaltma yönünde uygun adımları atabilirsiniz.